Contactează-ne: +373 22 920 320
Donate

POVEȘTI DE VIAȚĂ ALE REFUGIAȚILOR UCRAINENI ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Chiar din primele ore ale invaziei ruse în Ucraina liberă Asociația Obștească „Homecare” s-a implicat necondiționat  în ajutorarea refugiaților ucraineni,  contribuind astfel  la eforturile Republicii Moldova de a face față cererii pentru servicii de sănătate și protecție socială în contextul gestionării fluxului de refugiați ucraineni.

O atenție deosebită în această muncă titanică o are conlucrarea cu autoritățile publice locale, cum este și cazul Primăriei din satul Țaul, raionul Dondușeni, care a început să primească refugiați adaptându-se din mers la nevoile oamenilor care fugeau de război.

Voluntariatul a fost cuvântul cheie în primele luni ale anului 2022, atunci când bombardamentele orașelor ucrainene și masacrele organizate de trupele de ocupație rusească asupra  populației pașnice din Ucraina au strămutat milioanele de oameni. Nu o să uit niciodată acea zi de 24 februarie 2022 când refugiații ucraineni au început să vină în satul nostru. Majoritatea dintre ei erau în trecere deoarece rachetele rusești cădeau chiar în apropierea vamei de la Otaci și nimeni nu credea că „muscalii” se vor mulțumi doar cu Ucraina” – astfel a început discuția cu Corneliu Țîcu, secretar al Consiliului Local din Țaul.

Nu mai este o noutate că APL-urile nu erau pregătite pentru așa o nenorocire, dar în acele clipe s-au mobilizat de la mic la mare ca să facă față fluxului major de refugiați. Ca să fie clar cât de dificil a fost Corneliu Țîcu vine cu o  cifră sugestivă –  populația satului   s-a majorat brusc cu peste 10%, adică în câteva ore trebuiau să pregătească condițiile de găzduire pentru un număr necunoscut de refugiați. În total prin Țaul au trecut mai mult de 300 de persoane care fugeau de război.. 

„Mai întâi de toate am găsit un spațiu pentru dormit. Era o încăpere în Palatul de Cultură din Țaul, apropo cel mai mare edificiu de acest fel din satele Moldovei. Între timp ce ne ocupam de amenajarea lui eram în căutarea de produse alimentare – oamenii care au parcurs sub bombardamente sute de kilometri aveau nevoie de un spațiu de recreere dar și de o masă caldă, nemaivorbind de condiții pentru igienă personală.  În acest sens am avut mare noroc că în preajmă se află Centrul medico-social „Sf. Iuliana” ce face parte din rețeaua Homecare. Implicați în propriile activități de ajutorare a refugiaților, colaboratorii centrului au fost și rămân alături de noi de la intrarea în sat a primului refugiat. La centru făceau duș, își spălau hainele dar și primeau un prim ajutor medical.”

A fost o mobilizare nemaivăzută pentru consătenii noștri,susține Corneliu Țîcu. „ Doar imaginați-vă cum e să  hrănești sute de oameni pe zi din resursele proprii – fiecare venea cu ceva de mâncare de acasă. S-au mobilizat toți, inclusiv agenții economici. Eu cred că este o faptă de vitejie a oamenilor noștri care va  constitui un capitol aparte în istoria satului Țaul.

După 2 ani de la începutul războiului cei 13 refugiați ucraineni stabiliți în Țaul continuă să primească asistență – spațiul de dormit pentru primirea refugiaților rămâne activ iar  colegii de la  Centrul medico-social „Sf. Iuliana”,  le oferă suport psihologic, medical, produse de igienă personală, truse de prim-ajutor medical, lenjerie, frigidere, produse alimentare și nu în ultimul rând asistență juridică.

Unde-s mulți puterea crește – asta e de fapt motto-ul conlucrării administrației publice cu Centrul medico-social „Sf. Iuliana”. Ne mândrim cu faptul că în anumite situații îi numim, cu un  respect deosebit,  colegii noștri de la Homecare”,  a ținut să concluzioneze Corneliu Țîcu, secretar al consiliului local din satul Țaul, raionul Dondușeni.

Asociația Obștească „HOMECARE”, cu suportul financiar al organizației internaționale HELPHilfe zur Selbsthilfe e.V.,  în cadrul Proiectului “Servicii Medicale şi Sociale pentru refugiaţii Ucraineni din Moldova – Faza III”, continuă să  rămână implicată  în ajutorarea refugiaților ucraineni,  contribuind astfel  la eforturile Republicii Moldova de a face față cererii pentru servicii de sănătate și protecție socială în contextul gestionării fluxului de refugiați ucraineni.

Distribuie acest articol:

Facebook   Twitter    
Uncategorized @ro 19 aprilie 2024