Contactează-ne: +373 22 920 320
Donate

POVEȘTI DE VIAȚĂ ALE REFUGIAȚILOR UCRAINENI ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Din 2014 de când fusese create de Rusia republicile secesioniste în coasta regiunii Nicolaev familia Marinei locuia cu un sentiment permanent de neliniște – parcă nu e război, dar nici pace nu e în Ucraina. Copiii au crescut și, cum era de așteptat s-au mutat cu traiul mai departe de urgie, în Odesa. Cel puțin atunci credeau că se află în siguranță. Au trecut 8 ani și în 2022 la 24 februarie Rusia și-a arătat adevărata ei față de agresor, atacând o țară care vroia să trăiască liber. Bombele și rachetele continuă din păcate  să zboare inclusiv în Odesa, unde locuiesc copiii Marinei, care plânge și în aceste momente când Odesa din nou a fost lovită de bombe și drone.

Istoria Marinei Shirokova este una cu totul deosebită. Născută în Rusia, a venit să locuiască cu părinții săi în Ucraina încă de copil mic. Toată viața s-a conștientă o leagă de orașul său natal Nicolaev, unde a lucrat la un șantier naval în calitate de inginer-constructor.  Are rude în Rusia dar până nu demult nu discuta cu ei, evident motivele fiind războiul de ocupație și exterminare dus de ruși împotriva ucrainenilor.

Am întrebat-o dacă mai vorbește cu ei acum. Răspunsul a fost afirmativ. Marina mi-a povestit printre lacrimi că 2 ani de zile rudele ei o învinuiau pe ea, pe ucraineni, pe moldoveni de toate relele, până în momentul când una din rachetele ucigașe rusești, venite dinspre mare, a lovit un bloc de locuit din Odesa.

În urma loviturii au avut de suferit inclusiv rudele moscoviților. În acel moment retorica lor s-a schimbat la 180 de grade. Abia atunci au înțeles cine poartă vina acestui război nedrept. Mă întreb din cauza cui au murit sute de mii de oameni nevinovați. Oare chiar este nevoie neapărat să moară sau să sufere cineva din apropiații tăi ca să-ți dai seama că războiul nu cruță pe nimeni. Că această omucidere poate și trebuie oprită în primul rând de cei care au început-o? De fiecare dată mă întreb de ce suntem atât de diferiți dacă am crescut în aceeași familie. Este o întrebare retorică – noi, ucrainenii și moldovenii vrem să locuim într-o țară liberă, ei, rușii, fiind robi în țara lor, îi urăsc pe cei care sunt liberi sau tind spre libertate.

În aprilie 2022, atunci când linia frontului s-a apropiat de Nicolaev Marina (1958) și-a luat mama bolnavă și a decis să se evacueze în Moldova – vizitase Chișinăul 40 de ani în urmă și a rămas impresionată de ospitalitatea și bunăvoința moldovenilor. Nu a rămas dezamăgită nici de data asta.

Evident că nu a fost ușor. Găsisem o gazdă prin cunoștințele pe care le aveam, dar în afară de aceasta mai trebuia să facem rost de bani pentru a plăti întreținerea, bani pentru mâncare și cel mai greu – pentru medicamentele și îngrijirile medicale atât de necesare mamei mele. Nu prea știam cu ce se ocupă organizațiile non-guvernamentale de tipul Homecare. Prima dată am auzit de ei atunci când primisem truse cu medicamente de primă necesitate chiar la traversarea frontierei – absolut totul gratuit, binevoitor și foarte util.  Iar ceea ce am văzut și simțit din partea colaboratorilor Centrului medico-social „Maria Magdalena”din orașul Ștefan Vodă m-a făcut să-mi recapăt încrederea în oamenii simpli. Care dau, fac și ajută nu de aceea că au ci fiindcă te văd în primejdie, simt că pur și simplu la momentul respectiv tu ai mai multă nevoie de asta.

Astfel, deja de 2 ani de zile Marina și mama ei Maia sunt beneficiarele programelor de ajutorare a refugiaților, derulate de rețeaua de centre medico-sociale Homecare. În prezent au parte de mai multe facilități prevăzute de Proiectul   “Servicii Medicale și Sociale pentru refugiații Ucraineni din Moldova – Faza III” ,  finanțat de organizația internațională Help – Hilfe zur Selbsthilfe e.V.  

Atunci când am să mă întorc în Ucraina, care sunt sigură că va câștiga această luptă am să le povestesc tuturor, pe propriul exemplu, cum cetățenii Republicii Moldova, o țară mai mică decât o regiune de la noi, și-au adus contribuția la victoria noastră salvând și protejând viețile membrilor familiilor celor care acum stau față în față cu dușmanul. Victoria va fi de partea noastră!

Asociația Obștească „HOMECARE”, cu suportul financiar al organizației internaționale HELPHilfe zur Selbsthilfe e.V.,  în cadrul Proiectului “Servicii Medicale şi Sociale pentru refugiaţii Ucraineni din Moldova – Faza III”, continuă să  rămână implicată  în ajutorarea refugiaților ucraineni,  contribuind astfel  la eforturile Republicii Moldova de a face față cererii pentru servicii de sănătate și protecție socială în contextul gestionării fluxului de refugiați ucraineni.

Distribuie acest articol:

Facebook   Twitter    
Uncategorized @ro 19 aprilie 2024