August 2019
August 30th, 2019
ORGANIZAREA ATELIERELOR DE TERAPIE OCUPAŢIONALĂ ŞI ERGOTERAPIE
Terapia ocupaţională şi ergoterapia ca metode de tratament prin ocupaţie şi muncă, componente ale procesului complex de recuperare ce utilizează toate formele de activitate recreativă sau productivă prescrise de medic în scop terapeutic, sunt reglate ca mod de organizare prin “Normele tehnice privind organizarea activităţilor de ergoterapie în unităţile sanitare”.
Împreună cu kinetoterapia, hidroterapia, electroterapia, masoterapia, psihoterapia, ortezarea şi protezarea, terapia educaţională, logopedia, profesionalizarea sau reprofesionalizarea, terapia ocupaţională şi ergoterapia reprezintă forme de integrare în cadrul asistenţei instituţionale cu multiple aspecte profilactice, terapeutice, socio-familiale, culturale şi economice. Atenţia factorilor de decizie şi a celor medicali trebuie îndreptată spre organizarea acestei activităţi sub aspectul diversificării atelierelor, alegerea şi dozarea metodelor, cât şi a posibilităţii de a stabili unele gradaţii şi eşalonări a muncii de la simplu la complex şi invers.
Organizarea activităţii în funcţie de priorităţi sau metode are în vedere următoarele aspecte: studiul locurilor de muncă, a utilajelor, amplasarea în funcţie de suprafaţa disponibilă şi realizarea planurilor de muncă.
Pentru buna desfăşurare a activităţii în atelierele de ergoterapie trebuie avute în vedere măsuri ce au drept scop folosirea raţională din punct de vedere al tratamentului medical, al posibilităţilor de realizare, al efortului bolnavului participant la procesul de recuperare.
Diviziunea muncii se realizează în mai multe feluri:
- diviziunea muncii pe operaţii;
- diviziunea muncii pe obiecte;
- diviziunea muncii în funcţie de calificare.
Diviziunea muncii pe operaţii solicită din partea executantului o singură operaţie sau un număr mic de acţiuni asemănătoare, la un singur tip de unealtă sau maşină.
Diviziunea muncii pe obiecte presupune efectuarea unor lucrări în funcţie de posibilităţile fizice şi psihice ale pacientului, conducând la însuşirea în scurt timp a unui meşteşug folositor (posibil cel avut anterior îmbolnăvirii).
Diviziunea muncii pe calificări presupune valorificarea gradului de calificare al pacientului, anterior îmbolnăvirii sale.
______________________________________________________________________________________________________________________________________________
August 28th, 2019
CONDIȚIILE DE ORGANIZAREA A ATELIERELOR DE TERAPIE OCUPAŢIONALĂ
Organizarea muncii într-un atelier presupune ca o componentă importantă organizarea locului de muncă. Sub acest aspect trebuie să se ţină seama de asigurarea factorilor de ambianţă fizică, psihică şi socială. Numai în condiţiile unui microclimat şi a unei ambianţe psihice şi sociale corespunzătoare, capacitatea de muncă a bolnavului poate fi solicitată în limite fiziologice.
Calitatea şi cantitatea muncii depind de condiţiile în care bolnavul este solicitat, ele constituind stimuli pozitivi sau negativi (iluminarea, cromatica, spaţiul în sine, liniştea, condiţiile igienice). Condiţiile privind utilarea depind de numărul de persoane incluse în activitate, sarcinile propuse pentru a fi rezolvate, tipul de handicap ce urmează a fi tratat şi nu în ultimul rând de posibilităţile financiare.
Plasarea pacientului într-o anumită formă de activitate se face ţinând cont de opţiunea acestuia, de posibilităţile lui prezente, de calificarea profesională, vechimea în muncă, debutul bolii, tipul de deficit, evoluţia medicală obţinută. Odată plasat conform acestor criterii obiective (fişa personală cu aceste date), pacientul va fi supravegheat în activitatea prestată de către ergoterapeut şi psihoterapeut, fiind dirijat metodic până la obţinerea unei autonomii în activitatea prestată şi până la obţinerea unor rezultate bune.
Ergonomia studiază permanent relaţia om-muncă, ameliorarea condiţiilor de muncă fiind benefică atât în direcţia adaptării muncii la om cât şi a omului la munca sa.
Condiţiile ergonomice pentru persoanele cu handicap au în vedere adaptarea la situaţia fizică şi psihică a acestora, fiind apropiate sau asemănătoare celor create pentru persoanele fără probleme de sănătate.
Ergonomia este definită ca “studiul ştiinţific al relaţiei dintre om şi mediul său de muncă. În acest sens, mediul include nu numai mediul înconjurător în care lucrează, dar şi sculele şi materialele, metodele sale de lucru şi organizarea activităţii sale, fie ca individ, fie ca membru al unui colectiv de muncă. Toate acestea sunt corelate cu natura omului însăşi, cu abilitatea, capacitatea şi limitele sale” (K.F.H. Murrel).
Adaptarea muncii la om (la posibilităţile sale), înlăturarea cauzelor care conduc la un grad ridicat de oboseală, este cu atât mai importantă în situaţia persoanelor cu un potenţial biologic redus, temporar sau definitiv.
“Cunoaşterea solicitărilor omului în muncă este necesară tuturor acelora care proiectează şi construiesc instalaţii, utilaje, dispozitive, scule, cât şi celor care conduc şi organizează munca” (V. Anghelescu)
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________
August 26th, 2019
INSTRUIREA PERSONALULUI DE SPECIALITATE ÎN DOMENIUL TERAPIEI OCUPAȚIONALE
Aplicarea terapiei ocupaţionale şi ergoterapiei în unităţile sanitare şi de asistenţă socială este condiţionată de o dotare tehnică corespunzătoare, modificarea opticii omului bolnav faţă de munca prescrisă în scop medical şi existenţa unui personal pregătit pentru aceste activităţi.
Pregătirea personalului de specialitate pentru acest domeniu se poate realiza prin:
a) organizarea unor cursuri de scurtă durată; personalul pregătit prin cursuri de scurtă durată poate fi din următoarele domenii:
- asistente şi surori medicale, sociale sau de ocrotire;
- infirmieri, maiştri, muncitori calificaţi pentru diferite meserii;
- personal pentru activităţi de administraţie care pot fi implicaţi în desfăşurarea activităţilor de ergoterapie.
Prin cursurile de scurtă durată pentru aceste persoane se pregătesc instructori de ergoterapie care pot lucra sub directa îndrumare a medicilor, kinetoterapeuţilor sau ergoterapeuţilor formaţi prin cursuri de lungă durată. Sunt propuse pentru organizare următoarele tipuri de cursuri de scurtă durată:
- instruire în ergoterapie, durata cursului de 4 săptămâni;
- competenţă în ergoterapie, durata cursului 6 luni, pentru persoane care vin din alte sectoare de activitate decât cel sanitar sau de asistenţă socială;
- cursuri organizate sub formă de studii şi stagii în unităţi medicale.
b) organizarea unor cursuri de lungă durată - special înfiinţate în majoritatea ţărilor în scopul formării şi perfecţionării cadrelor de specialitate în domeniu.
Exemple de forme de învăţământ de lungă durată pentru domeniul terapiei ocupaţionale şi ergoterapiei:
- Canada - Universitate de terapie ocupaţională şi ergoterapie;
- Olanda - în cadrul Şcolii superioare există un “Departament de terapie ocupaţională şi ergoterapie”;
- S.U.A. - la Universitatea din Boston, studenţii acestei forme superioare de pregătire trebuie să aibă o practică de cel puţin un an în unităţile sanitare şi de protecţie socială;
- Israel - în cadrul Facultăţii de medicină există un “Departament de terapie ocupaţională - ergoterpie”;
- Anglia - studiile de terapie ocupaţională şi ergoterapie durează 3 ani.
- Franţa - aceeaşi organizare ca în Anglia;
- România - Învăţământul superior de kinetoterapie cuprinde în planurile de învăţământ disciplina “Terapia ocupaţională şi ergoterapia”.
Conţinutul pregătirii adaptat la condiţiile ţării noastre, trebuie să se axeze pe următoarele aspecte:
- studiul organismului uman la nivel somatic (anatomie şi fiziologie);
- studiul organismului uman la nivel psihic şi intelectual (dezvoltare psihomotorie, funcţii mentale, viaţa de relaţie şi comunicarea);
- studiul omului în activitate;
- cunoaşterea componentelor kinetice şi biomecanice ale diverselor activităţi;
- învăţarea şi antrenarea în unele tehnici profesionale - competenţa practică şi posibilitatea de a experimenta şi aplica diverse activităţi;
- studiul diferitelor patologii şi handicapuri (fizice, psihice, organice);
- cunoaşterea tehnicilor de îngrijire şi reeducare pe care le presupun aceste metode;
- cunoaşterea persoanei cu handicap în mediul său;
- cunoaşterea şi folosirea aparaturii, cât şi însuşirea tehnicii de confecţionare a unor dispozitive ajutătoare (orteze, ajutor tehnic).
Aceste noţiuni obligatorii pentru un specialist în domeniul terapiei ocupaţionale şi ergoterapiei, în forma studiilor de lungă durată se pot realiza prin cursuri, activităţi practice şi stagii clinice.
________________________________________________________________________________________________________________________________________________
August 23rd, 2019
INVITAȚIE ACHIZIȚII DE ELECTROCASNICE.
SOLICITARE DE OFERTĂ COMERCIALĂ
1. Date generale: AO „HOMECARE” lansează invitația de participare la achiziții cu privire la procurarea echipamentului tehnic. Procurarea echipamentului are loc în cadrul proiectului „Calitate și accesibilitate a serviciilor de îngrijiri medico-sociale la domiciliu în Republica Moldova 2019-2022” realizat de către Caritas Republica Cehă în colaborare cu Asociația Obștească „Homecare” și Asociația Obștească Pro-Development, finanţat de către Agenţia Cehă pentru Dezvoltare prin Programul “Cooperare Cehă de Dezvoltare.”
2. Descrieri tehnice:
|
3. Criterii de selecție a companiei:
· Persoana juridică înregistrată pe teritoriul Republicii Moldova.
· Experienţa ofertantului: prezenţa pe piaţă, clienţi fideli/referinţe;
· Condițiile și termenii garanției;
· Preţ competitiv;
· Termenul de livrare
· Livrarea gratuită la locul destinat pe teritoriul Republicii Moldova.
4. Dosarul de aplicare va include:
· Oferta comercială va include prețul unitar cu 0 % TVA, caracteristicile tehnice ale echipamentului propus, termenul de livrare, termenul de garanție;
· Oferta comercială trebuie sa fie valabila timp de 30 zile calendaristice de la data limita de depunere a ofertelor;
· Prezentarea experienței ofertantului: prezenţa pe piaţă, clienţi fideli/referinţe;
· Certificatul de înregistrare al companiei, codul fiscal;
· Numele persoanei de contact și datele de contact ale ofertantului.
5. Aplicarea dosarelor:
1. Ofertele pot fi aplicate în biroul central al AO.HOMECARE, la adresa mun.Chișinău, Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 119, ap.26, până la data de 05.09.2019, ora 14.00. 2. Dosarele vor fi vizate de semnătura persoanei autorizate și ștampilă. Informații suplimentare: Pentru clarificări persoana de contact este Tamara Adașan, director. Tel: +373 60204442 |
______________________________________________________________________________________________________________________________________________
INVITAȚIE ACHIZIȚII DE ECHIPAMENT TEHNIC.
SOLICITARE DE OFERTĂ COMERCIALĂ
1. Date generale: AO „HOMECARE” lansează invitația de participare la achiziții cu privire la procurarea echipamentului tehnic. Procurarea echipamentului are loc în cadrul proiectului „Calitate și accesibilitate a serviciilor de îngrijiri medico-sociale la domiciliu în Republica Moldova 2019-2022” realizat de către Caritas Republica Cehă în colaborare cu Asociația Obștească „Homecare” și Asociația Obștească Pro-Development, finanţat de către Agenţia Cehă pentru Dezvoltare prin Programul “Cooperare Cehă de Dezvoltare.”
2. Descrieri tehnice:
|
2. Criterii de selecție a companiei:
· Persoana juridică înregistrată pe teritoriul Republicii Moldova.
· Experienţa ofertantului: prezenţa pe piaţă, clienţi fideli/referinţe;
· Condițiile și termenii garanției;
· Preţ competitiv;
· Termenul de livrare
· Livrarea gratuită
3. Dosarul de aplicare va include:
· Oferta comercială va include prețul unitar separat cu 0 % TVA, caracteristicile tehnice ale echipamentului propus, termenul de livrare, termenul de garanție;
· Oferta comercială trebuie sa fie valabila timp de 30 zile calendaristice de la data limita de depunere a ofertelor;
· Prezentarea experienței ofertantului: prezenţa pe piaţă, clienţi fideli/referinţe;
· Certificatul de înregistrare al companiei, codul fiscal;
· Numele persoanei de contact și datele de contact ale ofertantului.
4. Aplicarea dosarelor:
1. Ofertele pot fi aplicate în biroul central al AO.HOMECARE, la adresa mun.Chișinău, Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 119, ap.26, până la data de 05.09.2019, ora 14.00. 2. Dosarele vor fi vizate de semnătura persoanei autorizate și ștampilă. Informații suplimentare: Pentru clarificări persoana de contact este Tamara Adașan, director. Tel: +373 60204442 |