August 2018

20 August 2018

”ÎNGRIJIREA PALIATIVĂ - un sprijin holistic pentru persoanele cu boli incurabile 2018-2020”

Cancerul și tratamentul acestuia produc adesea efecte secundare. Îndepărtarea simptomelor unei persoane și a efectelor secundare reprezintă o parte importantă a îngrijirii persoanelor suferinde. Această abordare se numește gestionare a simptomelor, îngrijire de susținere sau îngrijire paliativă. Îngrijirea paliativă presupune orice tratament care se concentrează pe reducerea simptomelor, îmbunătățirea calității vieții și sprijinirea pacienților și a familiilor acestora. Orice persoană, indiferent de vârstă sau de tipul și stadiul de cancer, poate primi îngrijiri paliative.

Oamenii primesc adesea tratament pentru cancer și îngrijire profesionistă pentru a ușura efectele secundare în același timp. De fapt, pacienții care primesc ambele au adesea simptome mai puțin severe, o calitate mai bună a vieții și raportează că sunt mult mai mulțumiți de tratament.
Îngrijirile paliative includ adesea medicamente, suport nutrițional, tehnici de relaxare, sprijin spiritual, suport emoțional și alte terapii.

Palliative Care înseamnă a acorda atenție asupra calității timpului rămas din viață. Se poate face încă atât de mult în acest sens, chiar dacă împotriva evoluției bolii nu se mai poate face nimic. Obiectivul va fi diferit. Nu mai este lupta cu boala, ci asigurarea vieții cele mai bune pe lângă boală. Această perspectivă modificată aceptă că moartea este previzibilă și inevitabilă. Aceasta ajută ca durata de viață rămasă să câștige în calitate. În centrul atenției va fi în continuare tratamentul medical al durerilor și disconfortului, însă va fi completat cu un sprijin atent și individual al celui afectat.

O îngrijire paliativă bună se sprijină pe trei piloni: o atitudine rezonabilă, experiență îndelungată și cunoștințe excelente de specialitate. Omul stă în centrul tuturor eforturilor. Prin urmare, de multe ori va trebui să ne ocupăm altfel decât în mod obișnuit. Va fi necesar să rămânem, să rezistăm și să împărtășim, acolo unde alții întorc privirea. Îngrijirea paliativă nu îndepărtează toată suferința. Dar ajută să îmbunătățească calitatea vieții până la moarte - și dincolo de aceasta. Deseori viața va fi mai bogată. Acest lucru este important pentru aceaia, care rămân acolo și trăiesc în continuare.

În cadrul proiectului ”ÎNGRIJIREA PALIATIVĂ - un sprijin holistic pentru persoanele cu boli incurabile 2018-2020” finanțat de către Kerk in Actie, Olanda, Asociația HOMECARE va acorda anual îngrijire profesionistă la peste 200 beneficiari din pătura social-vulnerabilă din mun.Chișinău și localitățile adiacente.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________

15 August 2018

ASISTENȚII MEDICALI LA DOMICILIU, ÎNGERI PĂZITORI PENTRU PERSOANELE VÂRSTNICE ȘI SINGURATICE !

Valentina are 87 de ani și locuiește în capitală. Pe lângă vârsta onorabilă pe care o are, femeia se confruntă cu mai multe probleme de sănătate, iar faptul că nu mai are pe nimeni care să-i dea o mână de ajutor îi marchează bătrânețea solitară. Soarta ei s-a schimbat în momentul în care a fost inclusă în lista persoanele care beneficiază de îngrijiri medicale la domiciliu, oferite  în cadrul proiectelor de dezvoltare a serviciilor de îngrijiri la domiciliu în Republica Moldova, implementate de către Asociația Obștească HOMECARE  în colaborare cu Caritas Czech Republic cu suportul financiar al Republicii Cehe prin  programul “Cooperarea Ceha de Dezvoltare”. Femeia spune că, poate, cea mai mare boală a vârstei înaintate este singurătatea, iar asistenta Zinaida Vlas i-a devenit deja un suflet apropiat: „Atunci când Zina vine la mine e o adevărată sărbătoare, căci, pe lângă asistența medicală pe care mi-o oferă, vorbim și ne împărtășim gândurile, preocupările. Nu am pe nimeni, iar la vârsta mea am foarte multe probleme de sănătate. De la ea primesc recomandări, îmi face masaj, prezența ei este un fel de alinare pentru mine, și fizică, și morală. De mulți ani primesc această asistență și cel mai tare mă miră faptul că oamenii dintr-o țară străină au mai mare grijă de bătrânii noștri, care o viață au muncit pentru acest stat. În acești ani mi-au oferit  tensiometru,  picături pentru ochi, medicamente, ochelari de vedere, baston și multe produse alimentare. Eu nu-i cunosc pe acești oameni, care mă ajută, însă în fiecare zi îmi fac semnul crucii și mă rog pentru sănătatea lor.

La rândul ei, asistenta Zinaida Vlas spune că beneficiarii proiectului nu au nevoie doar de asistența medicală propriu-zisă, dar și de puțină căldură sufletească, înțelegere. Tocmai de aceea,  își face munca mai ales ”cu inima”: ”Bătrânii  pe care îi asist au nevoie de suport, de bunătate și de multă blândețe. Doamna Valentina, la care suntem acum în vizită, este o femeie foarte liniștită, însă am și pacienți nemulțumiți de condiția lor, pe care trebuie să-i sprijin, să le explic că și o poziție optimistă în viață contează foarte mult. M-am convins, o vorbă bună și caldă pentru ei valorează cât o lună de tratament. De obicei, pe lângă procedurile medicale pe care le efectuez:  masaje, pansamente, - încerc să ofer cât mai multă afecțiune. Intrând în casa pacientului trebuie să-l încurajez, să-l ascult și să-i ofer un sprijin moral și fizic. Să știți că această schemă funcționează perfect. Bătrânii simt acest sprijin. Firește că, un asistent medical, pe lângă cunoștințele în domeniu, e necesar să aibă în suflet multă lumină, căci noi suntem ca o rază de soare care încălzim sufletele bătrânilor singuratici.”

Sute de asistente medicale, care oferă aceste servicii, au fost instruite în cadrul proiectului care vizează îngrijirile medico-sociale la domiciliu, implementat de Asociația ”HOMECARE” . Ani la rând, inițiativele organizației sunt susținute financiar de de Agenția Cehă pentru Dezvoltare prin intermediul programului “Cooperare Cehă de Dezvoltare”, care are încredere în viabilitatea și continuitatea acestor idei.

Tamara Adașan, directorul  organizației menționează că proiectul vine să acopere o breșă mare în ceea ce privește asistența socială: ”Avem în fiecare localitate un număr mare de persoane care au nevoie de ajutor, care nu au rude și sunt singure pe lume în fața bolii și greutăților. Avem misiunea  ca să îmbunătățim calitatea vieții acestor persoane. Toate asistentele medicale au fost instruite în cadrul proiectului, deoarece este foarte important ca persoana care intră în casa beneficiarului, în afară de dorința de a-l ajuta, să dețină și anumite cunoștințe, pentru a-i trata cu dragoste, cu înțelegere și cu mult respect. Un pacient în cadrul proiectului poate beneficia de servicii trei luni de zile, însă dacă este într-o stare gravă primește asistență și următoarele trei luni. Avem beneficiari pe care-i ajutăm și un an, și doi ani de zile, pentru că nu-i putem abandona în situații complicate. Donatorii se bucură de rezultatele obținute și au exprimat disponibilitatea să continue acordarea suportului pentru derularea activităților. Asta, și datorită faptului că oamenii pe care-i deservim, calitatea vieții lor, perspectivele lor se schimbă spre bine grație suportului primit.”

„Binele făcut la nevoie ţi-l răsplăteşte înzecit Dumnezeu când nici nu te gândeşti...”

                                                                                                                             Mircea Eliade

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________

07 August 2018

RISCURI ȘI PERICOLE PENTRU ÎNGRIJITORI  

In momentul in care se ajuta o persoana in varsta sau handicapata pentru a o muta din scaunul cu rotile in pat sau in baie, se pot face eforturi foarte mari daunatori coloanei vertebrale, provocate din cauza folosirii gresite a propriului corp in timpul miscarii persoanei ingrijite. Aceste miscari incorecte sunt periculoase si pot crea patologii. Riscurile aferente actiunilor de miscare ale persoanelor care ingrijesc sunt:

• Dureri lombare sau dureri de spate;

• Hernie de disc;

• Intinderea tendoanelor (exemplu durerea cotului sau pulsului);

• Dureri cervicale; • Dureri la umeri;

• Prolaps uterin.

„Durerea de spate” loveste circa 80% din persoanele adulte si este cea mai mare problema. Cauzele care provoaca durerea de spate, deobicei, sunt cauzate de:

• (Pozitia corpului) gresita; Pozitia

• Miscari efectuate in mod incorect;

• Ton muscular redus (abdominal, lombar si dorsal);

• Excesiva tensiune musculara din pricina oboselii fi zice si psihologice;

• Greutatea excesiva a corpului.

Hernia de disc este o patologie care blocheaza spatele, provoaca o durere foarte mare si nu permite persoanei care ingrijeste de a putea continua in meseria ei. Aceasta boala este provocata din cauza presiunii pe discul vertebral. Trebuie considerata foarte daunatoare ridicarea greutatilor cu spatele indoit in fata si picioarele drepte, deoarece in aceasta operatiune se supraincarca foarte mult coloana vertebrale si nu se distribuie greutatea si pe picoarele. Patologiile la celelalte parti ale corpului sunt provocate in mod principal de catre tensiunea excesiva muschiilor bratelor si gatului, in timpul miscarii si din cauza redusei forte musculare.
 
Exercitii simple de gimnastica pentru a se mentine in stare buna de sanatate
Pentru a mentine spatele in conditii bune si pentru a reduce durerile la umeri si la genunchi, trebuie sa relaxati, sa intindeti si sa intariti grupa muschiulara. Exercitile care sunt propuse mai jos va trebui sa aiba o durata de circa 1 minut fi ecare si trebuiesc executate in fi ecare zi, pentru macar 10 minute, dimineata si seara. Aceste exercitii pot fi o excelenta prevenire pentru durerile de spate si la articulati.
Exercitii de stretching
1. Intins, relaxand spatele, execut simple respiratii adinci cu pause de 6 secunde de la una la cealalta.
2. Adun genunchii la piept si raman in pozitia respectiva pentru 30 de secunde, dupa care ma intind la loc si revin la pozitia 1.
3. Aduc un genunchi la piept tinand-ul oprit; raman in pozitia respectiva pentru 30 de secunde, respirand; dupacare intind din nou piciorul si repet aceeasi operatiune cu celalalt genunchi de doua ori.
4. Intins in pozitia 1 contractez muschiul fesei si abdomenii si incerc sa imping spatele inspre pamant inspirand; repet aceasta operatiune de 10 ori.
5. In picioare sau asezat pe un scaun, iau cotul (precum este indicat in fi gura) si al tin in aceasta pozitie pentru 1 minut; repet aceeasi operatiune cu celalalt brat.
6. In picioare, cum este aratat in exercitiul nr. 5, iau cotul dar in acest caz ma aplec usor intr-o parte cu corpul. Raman in aceasta pozitie pentru 30 de secunde; repet aceeasi operatiune cu celalalt brat.
7. Pozitionez mainiile pe partea lombara si ma intind usor in spate; repet de trei ori; ma odihnesc si repet aceeasi operatiune (de fi ecare data cand ridic o greutate trebuie sa efectuez aceasta miscare!!)
8. Lau marginiile usii intindand muschii si raman in pozitie pentru 30 de secunde si respir relaxat.
 
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________
01 August 2018
 
AUTO- ÎNGRIJIREA ESTE PARTEA DIN MUNCA  LUCRĂTORILOR DIN DOMENIUL ÎNGRIJIRILOR LA DOMICILIU
 
În cazul epuizării totale: ”auto-îngrijirea” „Care“ înseamnă „a se îngriji de“ sau „îngrijire“. Îngrijirea este importantă în cadrul „îngrijirii paliative“ dar și pentru noi înșine: „Auto îngrijirea“ sau îngrijirea proprie. Totuși, care este situația cu îngrijitorii care îngrijesc oameni foarte bolnavi? Auto-îngrijirea trebuie să fie parte din munca dumneavoastră deoarece în caz contrar sunteți supus unui „Burnout“ – „epuizare totală“ este un proces gradual.. La început modificările sunt mici, mai târziu acestea pot duce la o boală gravă: Teamă, depresii, consum mărit de alcool, epuizare totală, chiar și paralizie sau ceva și mai rău. Îngrijirea grav bolnavilor conduce la limita posibilităților dumneavoastră și rămâne o provocare majoră. Cine vrea să reziste aici, pe lângă ajutorul fizic trebuie să aibă și un simț dezvoltat, ca ajutând pacientul să fie în stare să se retragă într-o măsură cuvenită. Datorită activității mele de colaboratoare pe probleme de consiliere clinică, de la persoanele afectate în acest fel eu aud afirmații de genul: „Eu nu mai pot“, „Poți rezista“, „Este prea mult pentru mine“, ”Eu mă tem de neprelungirea contractului meu de muncă”. Cel târziu la percepția acestor simptome sau modificări, la început atât de neânsemnate, trebuie să trageți frâna de urgență și să aplicați metoda de ”auto-îngrijire”.
Sfaturi pentru dumneavoastră, cum puteți preveni starea Bournout (de epuizare totală):
 • Eu trebuie să accept că există pericolul unui Burnout
 • Cu acest pericol trebuie să mă ocup în mod conștient
 • Eu trebuie să identific limitele mele fizice și psihice
 • Trebuie să limitez în mod evident munca în timpul liber. Deseori aud: ”Acasă nu pot să mă deconectez.” O soră mi-a povestit în clinica pentru copii: ”Aseară am revenit în clinică pentru a-l verifica pe Simon. ”Nu m-am putut liniști, pentru că lui îi merge atât de rău.” Deconectarea după muncă, faze de relaxare și de pace care anihilează stresul acumulat la locul de muncă. Scurtele perioade de relaxare ne dau putere sporită; apoi putem să ne adresăm din nou familiei sau prietenilor, iar la serviciu pacienților! Important pentru o delimitare sănătoasă sunt și o petrecere satisfăcătoare a timpului liber și multă mișcare în natură.
 • Relațiile bune la serviciu și în zona privată, receptivitate și tratarea cu înțelegere a persoanelor de încredere mă ajută de asemenea. Acestea crează distanță de grijile mele din domeniul activității de îngrijire paliativă.
 • Mulți asistenți cred că ei sunt de vină atunci când sunt frustrați și extenuați. Eșecurile sunt puse pe seama slăbiciunilor proprii. Întrebarea nu este: Ce nu este în regulă la mine? Ci, ce trebuie să fac să schimb situația!
 • Stresul meu este produs în capul meu. Modul cum apreciez situația și evaluez munca mea, are o mare influență dacă va fi sau nu o situație critică. Nu este o sarcină ușoară să-mi schimb gândirea. Pentru ca în cazul unor solicitări mari să pot să-mi schimb gândirea într-una nouă, pozitivă, trebuie să răspund la următoarele întrebări:
 • Eu văd doar partea negativă a muncii mele? Sau și pe cea pozitivă?
 • Poate am eu așteptări prea mari de la mine?
 • Ce s-ar întâmpla dacă aș avea mai multă grijă de mine?
 • Eu văd și situațiile pe care le-am trecut cu brio?
 • Unde am eu aptitudini, resurse? Unde mă pot adresa?
 • Cât de importantă este propria mea viață pentru mine?