July 2017

25 Iulie 2017

DIABETUL NU E O SENTINȚĂ: BOALA POATE FI PREVENITĂ!

      Dragi cititori, probabil auziți zilnic în  diverse surse mass-media că,  în ultimii ani, incidența diabetului zaharat în rândul populației adultă este în creștere. Alimentația nepotrivită, sedentarismul, stresul cronic sunt factori modificabili prin a căror reducere am putea împreună să  prevenim această gravă epidemie a secolului XXI.

Datorită realizării proiectului :”Prevenirea şi trata­mentul diabetului zaharat în Re­publica Moldova”, implementat de către Asociația Obștească HOMECARE în parteneriat cu Caritas Republica Cehă, prin intermediul Programului de Cooperare și Dezvoltare Internațională, cu suportul financiar al Agenției de Dezvoltare din Republica Cehă, reușim sa încurajăm, să familiarizam  cu cele mai elementare măsuri  de prevenire a diabetului zaharat.Obiec­tivul specific al proiectului este sporirea accesului la serviciile de îngrijiri medicale în dome­niul prevenirii şi tratamentului diabetului zaharat de tip II. Ac­tivitatea proiectului constă în formarea continuă a personalu­lui medical cum ar fi medici de familie, asistenţi medicali de fa­milie, pentru profesorii din cole­giile medicale, pentru studenţi ai colegiilor medicale, pentru pa­cienţi cu diabet zaharat. Graţie acestor instruiri grupurile ţintă isi vor imbunatati cunoştinţele lor practice si teoretice în dome­niul de prevenire şi tratament a diabetului zaharat.

    Datorită realizarii proiectului susnumit, reușim sa încurajăm, să informăm și să prevenim această gravă epidemie - diabet zaharat. Și, totuși,  potrivit medicilor endocrinologi, diabetul este o boală care poate fi ținută departe în cele mai multe cazuri, iar acest lucru depinde în mare măsură de informarea și educația oamenilor. Astăzi tot mai multe studii relevă faptul că un copil, un adolescent informat corect despre anumite riscuri care pot fi induse de o alimentație fast-food, de tabagism, de un mod de viață sedentar, acestea pot declanșa la maturitate boli cronice, printre care și  diabetul zaharat.  Așadar, educația familiei este esențială în ceea ce privește diabetul zaharat. O spunem cu certitudine, deoarece citind în continuare acest articol vă veți convinge că schimbarea unor obiceiuri vă va schimba viața dvs. și a celor dragi. Deci,  un mod de viață sănătos nu înseamnă că începând  cu ziua  de mâine schimbați radical toate obiceiurile, însă cu pași mici veți reuși în scurt  timp să conferiți o altă valoare sănătății.  Voi enumera câteva reguli de la care puteți da startul unui alt mod viață - celui  sănătos: obezitatea este un factor direct în declanșarea diabetului,  iar dacă aveți kilograme în plus, atunci vă recomandăm  să pierdeți în greutate, fie prin reducerea cantității de alimente, fie prin exerciții fizice zilnice. Probabil nu este o noutate pentru dvs. că mersul pe jos are beneficii foarte mari pentru sănătate și nu contează unde locuiți în sat sau în oraș, căci această deprindere  e nevoie să facă parte din viața fiecăruia  în fiecare zi.   Un alt factor pe  care e necesar să-l combateți  sunt alimentele procesate de tip fast-food, care reprezintă un risc major pentru instalarea diabetului, deoarece conțin foarte multe grăsimi nesănătoase și carbohidrați rafinați. Optați pentru o alimentație simplă, însă din care să nu lipsească fructele și legumele.  Un alt factor direct care predispune  la diabet este stresul. Chiar dacă mecanismele organismului nostru are capacități  de la natură să-l combată, stresul zilnic de lungă durată ne poate crea probleme, deoarece în forma sa cronică poate crește nivelul de zahăr în sânge, de aceea încercați să țineți stările stresante sub control. Uimitor însă e faptul, probat și demonstrat de studii serioase de specialitate, că odihna suficientă și somnul echilibrat sunt cheia succesului în prevenirea diabetului.  Așadar, să concluzionăm: dacă aveți  kilograme în plus, e necesar să slăbiți, dacă alimentația dvs. zilnică  este constituită din produse rafinate, atunci schimbați acest obicei pe o alimentație sănătoasă și nu uitați ca o activitate fizică constantă și moderată vă poate proteja de multe boli cronice, printre care și de diabetul zaharat.

        Un alt aspect util pe care este necesar să-l cunoașteți pentru a controla și depista precoce diabetul este: dacă aveți vârsta de peste 45 de ani e nevoie odată la jumătate de an să efectuați analize care să vă evalueze nivelul de zahar din sânge. 

       Sănătatea este valoare cea mai mare cu care ne naștem, iar prevenirea multor probleme de sănătate depinde  de fiecare din noi.