April 2017

MAI MULTE CENTRE SOCIALE DE ZI PENTRU BĂTRÂNI

Numărul centrelor medico-sociale de zi ar putea crește. Potrivit reprezentanților Homecare Moldova, în acest scop a fost făcut un pas important, și anume crearea Rețelei Organizațiilor Necomerciale prestatoare de îngrijiri comunitare. Acum, cei care își propun să facă mai ușoară viața bătrânilor și persoanelor cu nevoi speciale din Republica Moldova sunt în căutarea resurselor financiare: ”La moment suntem la etapa de negociere cu diferiți donatori. Sperăm să avem rezultate pozitive și astfel să contribuim la dezvoltarea serviciului de îngrijire medico-socială la domiciliu la nivel de țară, iar pe lângă celelalte 8 centre create cu ajutorul Caritas Republica Cehă, prin intermediul Programului de Cooperare și Dezvoltare Internațională, cu suportul financiar al Agenției de Dezvoltare din Republica Cehă, sperăm să apară și alte ”oaze de bunătate și suport”, deoarece foarte mulți potențiali beneficiari așteaptă atitudine și grijă”, menționează Lina Vișanu, asistentă a proiectului ”Suport pentru dezvoltarea serviciilor de îngrijire la domiciliu în Republica Moldova, în  partea de Sud, 2015- 2017”. Proiectul este susținut de către Caritas Republica Cehă, Agenția Cehă pentru Dezvoltare și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe, în cadrul Programului de Cooperare pentru Dezvoltare Externă al Republicii Cehe.

       Centrele medico-sociale care funcționează în prezent și impactul social pozitiv pe care l-au avut înseamnă un imbold în plus de a merge mai departe. Două dintre acestea au fost deschise în zona de sud a țării. Elena Chioroglo este asistentă medicală la centrul ”Sfântul Pantelimon” din orașul Ceadîr-Lunga și ne-a mărturisit că, în anul 2016, peste 331 de persoane de vârsta a treia sau cu dificultăți de deplasare au beneficiat de servicii medico-sociale acasă sau în cadrul centrului: ”Serviciile medicale constau în diverse proceduri fizioterapeutice și examinări. Deoarece diabetul este o problemă de sănătate la ordinea zilei pentru bătrâni, am realizat peste 1000 de analize  glicemice la domiciliu, iar în cadrul centrului ”Sfîntul Pantelimon” - peste 3500. Asistentele medicale și lucrătorii sociali, care zilnic oferă sprijin acestor oameni, sunt foarte profesioniști și generoși.”

        De la zeci de kilometri distanță, o altă asistentă medicală are același crez. Pe lângă tratament și proceduri igienice de care beneficiază bătrânii, aceștia au nevoie de inimi deschise care i-ar asculta și iubi. Mariana Benchevici, asistentă medicală din cadrul centrului ”Maria Magdalena” din orașul Ștefan Vodă mărturisește că: ”Vârsta beneficiarilor cărora le oferim servicii este cuprinsă între 25 și 87 de ani. Pe parcursului anului 2016 am îngrijit și două tinere care au fost traumatizate grav într-un accident rutier. Pentru mulți dintre ei centrul a devenit o a doua casă, pentru că pe lângă tratament și proceduri fizioterapeutice, cum ar fi magnetoterapia, masajul electric, gimnastica curativă, pacienții noștri primesc multă-multă dragoste”.

        Pentru că nu e ușor să fie întreținute, centrele au în continuare nevoie de bani, de aceea parteneriatul cu autoritățile locale, respectiv statul, este foarte important: ”Autoritățile locale au un rol aparte, deoarece evidența persoanelor vulnerabile care necesită asistență socială este asigurată de către Direcția de Asistență Socială subordonată Consiliului Raional local. La fel, autoritățile locale achită serviciile comunale ale Centrelor medico-sociale de zi. Sperăm că, în timpul apropiat, serviciile medico-sociale oferite de aceste două centre vor fi plătite din fondurile Consiliilor Raionale Ștefan Vodă și Ceadîr Lunga”, mai spune Lina Visanu, aistenta proiectului ”Suport pentru dezvoltarea serviciilor de îngrijire la domiciliu în Republica Moldova, în partea de Sud, 2015- 2017”.

         Aceste două centre au fost deschise în cadrul proiectului implementat de Asociația Obșteasca Homecare din Republica Moldova, în parteneriat cu Caritas Republica Cehă. Obiectivele acestui proiect constau în creșterea accesului persoanelor vulnerabile din regiunea de sud a Republicii Moldova la servicii medico-sociale profesioniste și de calitate oferite la domiciliu și în cadrul centrelor de zi.  

      În total, cu sprijinul Guvernului Republicii Cehe au fost deschise 8 Centre Medico-Sociale pe teritoriul țării, unde persoanele vârstnice, dar și cele cu nevoi speciale, pot veni după ajutor sau îl pot solicita la domiciliu. 

„Bunătatea este limbajul pe care surdul îl poate auzi și orbul îl poate vedea.” — Mark Twain