October 2016

În cadrul proiectului "Suport in dezvoltarea  serviciilor  de ingrijiri medico-sociale la domiciliu in Republica Moldova 2014-2016" a fost elaborat Planul strategic de Dezvoltare a Serviciul de Ingrijire Sociala la domiciliu in Republica Moldova 2015-2017". La sedintele sesiunii semi-anuale a planului strategic a fost elaborat și aprobat chestionarul pentru furnizorii de servicii sociale la domiciliu, cu privire la Colectarea informației privind numărul ONG-urilor prestatoare de servicii de îngrijire socială/socio-medicală la domiciliu, la nivel de republică, care poate fi descărcat aici: https://drive.google.com/open?id=0BykjoFiizzcaNnZUeVNVT0NIemc
Chestionarele completate pot fi expediate către e-mailul: ao.homecare@gmail.com. Pentru mai multe detalii ne puteti apela la numărul de telefon: 022 920320.

____________________________________________________________________________________________________________________

VOLUNTARII, PENTRU O LUME MAI BUNĂ

      Tineri și… neliniștiți, dar oricând gata să dăruie din timpul și căldura lor vârstnicilor și persoanelor cu nevoi speciale. Centrul medico-social "Sfânta Teodora" din satul Horești, raionul Fălești este un spațiu puțin mai deosebit datorită suflului tineresc pe care-l inspiră locului cei 15 voluntari. Au între 12 și 17 ani, deci o mulțime de provocări și distracții dincolo de pereții centrului. Totuși, aceștia consideră de datoria lor să întrețină acest dialog al generațiilor. Ei învață din experiența de viață a beneficiarilor centrului, iar ultimii au alături imaginea tinereții lor care le dă forța necesară să treacă peste greutăți.

   Între tinerii care vin la centru am regăsit-o și pe Teodora Revenco. Este elevă și e voluntară încă de pe băncile școlii primare. La început – la îndemnul profesoarei, ulterior – la îndemnul inimii. O întreb ce o motivează să schimbe distracțiile pe munca de voluntar și-mi răspunde cu o înțelepciune nespecifică vârstei fragede: ” Bine faci, bine ajungi!”. Totuși, nu toți colegii ei au rezistat, pentru că, spune Teodora, a fi un voluntar adevărat înseamnă a te putea sacrifica într-o măsură oarecare: ” La început ajutam bunicuțele din mahala, dar de când s-a deschis centrul mă atrage ca un magnet. Faptul că atunci când intru pe poartă sunt întâlnită cu zâmbet demonstrează că beneficiarii centrului au nevoie de mine. E ușor să câștigi încrederea, dar e mai greu să o menții. Când ești motivat, găsești și răbdare, și iubire, și compasiune.

     Echipa de voluntari ai centrului este compusă în principal din fete. Pentru că este și un voluntar cu experiență, Teodora a devenit nu numai un sprijin pentru beneficiari, dar și un tutore pentru proaspeții veniți. În plus, și un confident al unor rezidenți ai centrului: ”Este un băiat de 20 de ani, cu un destin nefericit din cauza problemelor locomotorii pe care le are, dar este un om deosebit, inteligent, cu care poți discuta ore în șir. Faptul că e diferit fizic de alți tineri de vârsta lui nu contează. Facem lecții împreună, privim filme. Par lucruri obișnuite, simple, dar înseamnă enorm pentru oamenii care sunt nevoiți să fie prea des singuri cu propria durere.” Teodora își amintește de emoția puternică pe care a trăit-o atunci când prietenul său a absolvit gimnaziul. Fata spune că atestatul de absolvire a fost și un merit al ei, o confirmare a faptului că efortul său voluntar a dat roade:  ”Nu există nimic mai puternic decât inima unui voluntar!", conchide voluntara pe o notă la fel de înțeleaptă.  

      Cei 15 voluntari de la Centrul ”Sfânta Teodora” completează armata mare de voluntari ai reprezentanței Caritas în Republica Moldova, organizație care a implicat sute de tineri din întreaga țară în munca nobilă de a ajuta dezinteresat. Acești tineri au contribuit la schimbarea destinelor celor care au nevoie de sprijin: bătrâni, invalizi, copii bolnavi. Voluntariatul este răspunsul inimii la probleme sociale care par greu de rezolvat, spune reprezentantul organizației Olga Șevciuc: " Într-o societate aflată în criză profundă de resurse umane și financiare, voluntarii sunt ca o mană cerească. Voluntariatul este acea componentă a binefacerii care poate educa în membrii comunității spiritul de responsabilitate și nevoia de a face bine. Voluntarii pot aduce o perspectivă diferită decât angajații plătiți, ei transformându-se în avocați publici și chiar donatori. Voluntariatul este un mod puternic, practic și durabil pentru combaterea sărăciei și a inegalității în țara noastră.”

      În cadrul proiectelor implementate de către Asociația Obștească "Homecare" în parteneriat cu Caritas Republica Cehia, cu suportul financiar al Republicii Cehe, prin intermediul programului "Cooperarea Ceha de Dezvoltare", o componentă esențială este voluntariatul. Astfel, atunci când sunt lansate noi centre de asistență socio-medicală, sunt organizate evenimente de informare pentru membrii comunității referitor la posibilitatea de a activa în calitate de voluntari. Candidații beneficiază de instruire inițială, schimburi de experiență la nivel național, după care semnează un acord de colaborare.

       Voluntarii recrutați activează pe întreg teritoriul Republicii Moldova, majoritatea grupurilor active concentrându-se în municipiile Chișinău și Bălți, dar și în raioanele Dondușeni, Fălești, Cahul, Dubăsari, Ștefan Vodă, Ceadîr Lunga. În total, sunt la datorie  peste 250 de voluntari implicați în prestarea serviciilor sociale la domiciliu, dar și în organizarea evenimentelor locale și naționale.