July 2016

ASISTENȚII MEDICALI LA DOMICILIU, ÎNGERI PĂZITORI PENTRU PERSOANELE VÂRSTNICE ȘI SINGURATICE !

 

          Valentina Jamșa are 87 de ani și locuiește în capitală. Pe lângă vârsta onorabilă pe care o are, femeia se confruntă cu mai multe probleme de sănătate, iar faptul că nu mai are pe nimeni care să-i dea o mână de ajutor îi marchează bătrânețea solitară. Soarta ei s-a schimbat în momentul în care a fost inclusă în lista persoanele care beneficiază de îngrijiri medicale la domiciliu, oferite  în cadrul proiectului: „Suport în dezvoltarea serviciilor de îngrijiri la domiciliu în Republica Moldova 2014-2016”, implementat de către Asociația Obștească HOMECARE  în colaborare cu Caritas Czech Republic cu suportul financiar al Republicii Cehe prin  programul “Cooperarea Ceha de Dezvoltare”. Femeia spune că, poate, cea mai mare boală a vârstei înaintate este singurătatea, iar asistenta Zinaida Vlas i-a devenit deja un suflet apropiat: „Atunci când Zina vine la mine e o adevărată sărbătoare, căci, pe lângă asistența medicală pe care mi-o oferă, vorbim și ne împărtășim gândurile, preocupările. Nu am pe nimeni, iar la vârsta mea am foarte multe probleme de sănătate. De la ea primesc recomandări, îmi face masaj, prezența ei este un fel de alinare pentru mine, și fizică, și morală. De mulți ani primesc această asistență și cel mai tare mă miră faptul că oamenii dintr-o țară străină au mai mare grijă de bătrânii noștri, care o viață au muncit pentru acest stat. În acești ani mi-au oferit  tensiometru,  picături pentru ochi, medicamente, ochelari de vedere, baston și multe produse alimentare. Eu nu-i cunosc pe acești oameni, care mă ajută, însă în fiecare zi îmi fac semnul crucii și mă rog pentru sănătatea lor.”

       La rândul ei, asistenta Zinaida Vlas spune că beneficiarii proiectului nu au nevoie doar de asistența medicală propriu-zisă, dar și de puțină căldură sufletească, înțelegere. Tocmai de aceea,  își face munca mai ales ”cu inima”: ”Bătrânii  pe care îi asist au nevoie de suport, de bunătate și de multă blândețe. Doamna Valentina, la care suntem acum în vizită, este o femeie foarte liniștită, însă am și pacienți nemulțumiți de condiția lor, pe care trebuie să-i sprijin, să le explic că și o poziție optimistă în viață contează foarte mult. M-am convins, o vorbă bună și caldă pentru ei valorează cât o lună de tratament. De obicei, pe lângă procedurile medicale pe care le efectuez:  masaje, pansamente, - încerc să ofer cât mai multă afecțiune. Intrând în casa pacientului trebuie să-l încurajez, să-l ascult și să-i ofer un sprijin moral și fizic. Să știți că această schemă funcționează perfect. Bătrânii simt acest sprijin. Firește că, un asistent medical, pe lângă cunoștințele în domeniu, e necesar să aibă în suflet multă lumină, căci noi suntem ca o rază de soare care încălzim sufletele bătrânilor singuratici.”

       Sute de asistente medicale, care oferă aceste servicii, au fost instruite în cadrul proiectului care vizează îngrijirile medico-sociale la domiciliu, implementat de Asociația ”HOMECARE” . Ani la rând, inițiativele organizației sunt susținute financiar de de Agenția Cehă pentru Dezvoltare prin intermediul programului “Cooperare Cehă de Dezvoltare”, care are încredere în viabilitatea și continuitatea acestor idei.

       Tamara Adașan, directorul  organizației menționează că proiectul vine să acopere o breșă mare în ceea ce privește asistența socială: ”Avem în fiecare localitate un număr mare de persoane care au nevoie de ajutor, care nu au rude și sunt singure pe lume în fața bolii și greutăților. Avem misiunea  ca să îmbunătățim calitatea vieții acestor persoane. Toate asistentele medicale au fost instruite în cadrul proiectului, deoarece este foarte important ca persoana care intră în casa beneficiarului, în afară de dorința de a-l ajuta, să dețină și anumite cunoștințe, pentru a-i trata cu dragoste, cu înțelegere și cu mult respect. Un pacient în cadrul proiectului poate beneficia de servicii trei luni de zile, însă dacă este într-o stare gravă primește asistență și următoarele trei luni. Avem beneficiari pe care-i ajutăm și un an, și doi ani de zile, pentru că nu-i putem abandona în situații complicate. Donatorii se bucură de rezultatele obținute și au exprimat disponibilitatea să continue acordarea suportului pentru derularea activităților. Asta, și datorită faptului că oamenii pe care-i deservim, calitatea vieții lor, perspectivele lor se schimbă spre bine grație suportului primit.”

„Binele făcut la nevoie ţi-l răsplăteşte înzecit Dumnezeu când nici nu te gândeşti...”

                                                                                                                             Mircea Eliade