May 2016

În luna Mai în Ștefan Vodă, 6 pacienți au beneficiat de servicii de îngrijire la domiciliu, s-au înregistrat 60 vizite, 368 de proceduri medicale și 233 de servicii sociale oferite de asistentele medicale și 79 de servicii sociale oferite de către asistentul social.

În cadrul CMS ”Maria Magdalena” au fost deserviți 30. S-au înregistrat 300 vizite, 1041 proceduri medicale și 990 proceduri sociale.

În orașul Ceadîr-Lunga, 11 beneficiari au fost servite la domiciliu. S-au efectuat 110 vizite la domiciliu, 690 proceduri medicale, 344 de servicii sociale oferite de asistentele medicale și 636 de servicii sociale oferite de către asistentul social.

În CMS ”Sf. Panteleimon” au fost deserviți 42 de beneficiari. S-au efectuat 291 vizite, 1000 de proceduri medicale și 817 proceduri sociale.

La data de 27 mai a fost publicat un articol despre funcționalitatea centrelor noi deschise în or. Ștefan Vodă și or. Ceadîr-Lunga în ziarul Național ”Timpul”.

„O vorbă bună, o privire blîndă, un zambet plăcut pot face minuni și realiza miracole.”

Serviciile de îngrijire la domiciliu devin mai accesibile pentru diferite zone ale țării. Astfel, în luna februarie 2016, Asociația Obșteasca ”Homecare” și ”Caritas” Republica Cehă a lansat la Ștefan – Vodă și Ceadîr – Lunga proiectul “Suport în dezvoltarea serviciilor de îngrijire la domiciliu în Republica Moldova – partea de sud, 2015-2017”, finanțat de către Agenția Cehă de Dezvoltare, prin intermediul programului ”Cooperarea Cehă de Dezvoltare”. Acest proiect este menit sa ofere o altă perspectivă asupra vieții pentru mii de persoane care au nevoie de o atenție mai deosebită. În cadrul proiectului au fost deschise 2 Centre Medico Sociale: CMS ”Maria Magdalena” în orașul Ștefan Vodă și CMS ”Sfîntul Pantelimon” în orașul Ceadir-Lunga. Anual aproximativ 650 beneficiari vor primi servicii de calitate de îngrijire medico-socială atît la domiciliu cît și în cadrul centrului. Beneficiarii serviciului de îngrijiri la domiciliu sunt aleși în colaborare cu centrele medicilor de familie. Printre serviciile oferite de centre se număra: proceduri medicale: manevre terapeutice, masaj, mobilizare, îngrijirea plagilor, îngrijirea escarelor, proceduri de fizioterapie, determinarea glicemiei; proceduri sociale: proceduri de îmbăiere, servicii de frezat și bierberit, comunicare, suport psihologic, spalarea și calcarea lenjeriei și multe altele.

Autoritățile locale confirmă importanța, dar și viabilitatea proiectului. Astfel, președintele raionului Ștefan-Vodă, Nicolae Molozea, a menționat: ”Centrul medico-social ”Maria Magdalena” este un fapt împlinit la care s-a muncit foarte mult și constituie o mare bucurie pentru locuitorii raionului Ștefan-Vodă. Oamenii în etate au parte nu numai de servicii medicale la centru, dar și de  multă căldură sufleteasca din partea personalului care muncește aici.

Bașcanul UTA Găgăuzia, Irina Vlah, remarcă: Noul centrul medico-social “Sfântul Pantelimon” din Ceadîr-Lunga este important și pentru administrația publică locală, dar și pentru oamenii simpli din regiunea noastră. Avem nevoie de serviciile acordate de centru, mai ales că vor putea beneficia de ele un număr mare de persoane.

Cineva spunea ”Omul îmbîtrânește numai cînd îmbătrânesc toate pasiunile lui”

Beneficiarii serviciilor oferite de aceste centre sunt foarte mulțumiți de caldura sufletească și de vorba blindă oferită de către angajații centrelor.

Alexandra Radimova, beneficiara centrului” Sfântul  Pantelimon “din Ceadîr – Lunga spune că bătrânețile nu mai sunt haine atât de grele în situația în care oamenii în etate se bucură de atenție și suport: ”Din nefericire, sunt invalidă din copilărie. Serviciile care ne sunt oferite aici, la centru, ne îmbunătățesc starea noastră de sănătate. Aici ne simțim bine, este o atmosferă caldă și prietenoasă. Pe lângă procedurile medicale, ne servesc cu o ceașcă de ceai cu biscuiți și suntem mereu întîmpinați și petrecuți cu blindețe sufletistă. Aduc mulțumiri oamenilor care au construit acest centru minunat.

Un alt beneficiar, aceeași satisfacție pentru lucrul bine făcut. Elena Ciobanu, care frecventează centrul “Maria Magdalena “ din raionul Ștefan-Vodă menționează că viața i s-a schimbat din momentul în care a ajuns în grija asistenților: ”Sunt la pensie și m-am bucurat foarte mult atunci când am auzit de acest centru. Când am pășit pentru prima dată pragul centrului am rămas impresionată de tehnica medicală, este atât de compactă, însă face minuni. În câteva clipe poți afla ce glicemie ai. Aici vin mulți bătrâni care au nevoie și de servicii medicale, dar și de un cuvânt bun, caci mulți suntem singuratici. Personalul care muncește aici este  foarte sufletist. Mulțumesc celor care au realizat acest gând, binevenit pentru noi, oamenii în etate.

În Republica Moldova peste 24 de mii de persoane au nevoie de servicii socio-medicale, oferite în cadrul centrelor specializate sau la domiciliu. Prin implementarea serviciului în localitățile țării, Asociația Obștească HOMECARE, vrea să încurajeze beneficiarii să adopte un mod de viață cât mai independent, oferind soluții pentru ca acest deziderat să fie cât mai ușor de atins. În grija asistenților școlarizați sunt persoanele vârstnice și cele cu dizabilități, care sunt lipsite de suport medical, social și caldura familială.