September 2014

 • La data de 19 Septembrie in cadrul proiectului Prevenirea și tratamentul diabetului zaharat în Chișinău realizat cu suportul financiar al Republicii Cehe s-a desfășurat cursul de instruire cu genericul ”Ce trebuie să cunoască pacientul cu diabet zaharat?” organizat pentru rudelea pacinenților cu diabet zaharat. Instruirea a avut loc in cadrul Colegiului Național de Medicină și Farmacie ”Raisa Pacalo” din mun. Chiținău. La fel la 22- 23 Septembrie cursuri de intruire sub același generic s-au desfășurat pentru medicii de familie și asistenții medicali de familie. Deasemeni, au fost luate citeva interviuri de la medicii endocrinology din careva instituții medicale din municipiu și care au fost difuzate apoi la postul Național ”Radio Moldova”.
 • Pe pracursul lunii Septembrie 2014,în cadrul proiectului ”Dezvoltarea serviciilor de îngrijiri la domiciliu în partea de Nord a Republicii Moldova 2013-2015” implementat de catre AO.HOMECARE in colaborare cu Charita  Česká republika cu suportul financiar al Republicii Cehe prin : Programul “Cooperare Cehă de Dezvoltare “,in sat.Țaul au fost deserviți  la domiciliu 21 beneficiari  , in CMS.SF.Iuliana  -  6 beneficiari . In mun.Balti  la domiciliu au fost deserviti  24 benefiicari , in CMS”REBECA” – 23 beneficiari ( 21 –primari, 2 secundari).

La 12 Septembrie 2014 in incinta CMS.”Rebeca” mun.Balti  , a fost desfasurat cursul de instruire pentru membrii de familie a beneficiarilor ( cat.E) din partea de Nord a Republicii Moldova. La acest curs au participat 20 persoane.

 Subiectele predate au fost:

 • Conceptul de îngrijire.
 • Îngrijiri medico-sociale la domiciliu.
 • Identificarea și selectarea pachetului de servicii medico-sociale la domiciliu.
 • Tipurile serviciilor de îngrijire la domiciliu, avantajele și dezavantajele acestor servicii.

Deasemenea pe parcursul acestei luni a fost desfasurat ultima sedinta grupului de lucru de totalizare creat  cu scopul de a revizui cadrul normativ existent în Îngrijiri Comunitare și de a participa   la elaborarea  documentelor normative  necesare pentru dezvoltarea  acestor servicii. Ședinta a început cu prezentarea   membrilor grupului de lucru , a invitaților  și cu explicarea scopului ședinței date și a rezultatelor așteptate. Deasemenea, Ministerul Sănatații  împreună cu Ministerul Muncii Protecției Sociale și Familie  au prezentat răspunsurile demersurilor expediate de către membrii grupului de lucru.

 

 • In cadrul proiectului „Suport în dezvolatea serviciilor de îngrijire la domiciliu în Republica Moldova 2014-2016” ” implementat de catre AO.HOMECARE in colaborare cu Charita  Česká republika cu suportul financiar al Republicii Cehe prin : Programul “Cooperare Cehă de Dezvoltare , MMPSF a emis la 25 Septembrie 2014 ordin Nr.140 cu privire la aprobarea Suportului de curs pentru formarea initiala a competentilor lucratorilor sociali. Modulul de instruire pentru asistenti sociali  in furnizarea de servicii sociale de ingrijire la domiciliu, numit ”Suportul de curs pentru formarea initiala a competentilor lucratorilor sociali” a fost verificat de toti expertii  grupului .

La 08-09 Septembrie 2014 în incinta CTP.ESTERA, mun.Chisinau  a avut loc vizitei de studiu pentru studentii-asistenti medicali de la CNMF ”Raisa Pacalo”.

La vizita de studiu , participantii au avut posibilitatea:

 • sa analizeze documentatia cu privire la furnizarea serviciilor de ingrijire la domiciliu .
 • sa studieze echipamentul  medical
 • sa studieze peocedurile medicale
 • au avut posibilitatea sa invete componenta sociala a serviciului de ingrijire la domiciliu , inclusiv utilizarea scaunelor cu rotile  precum si alte suporturi pentru mersul de sinestatator.

O alta activitate importanta care a fost desfasurata in Septembrie , a fost deschiderera oficiala a CMS.Sf.Theodora in sat.Horesti,  r-ul Falesti .

 Scopul principal:  este de a imbunatati calitattea vietii persoanelor social vulnerabili, dependenti de pat din regiunea de Nord a Republicii Moldova. Evenimentul a fost deschis oficial de catre D-nul Anton Revenco, Primar al com. Horești . Alți invitat al evenimentului au fost : doamna Kateřina Šilhánková - secretar III, agenda cooperării şi proiectelor de dezvoltare al  Ambasadei Cehe in Chisinau, Lukas Curylo,  Director Caritas Republica Cehă, Dna. Valentina Buliga Ministrul Muncii Protectiei Sociale si Familiei, d-na Tatiana Zatic - Sef directie Asistenta Medicala Primara, Ministerul Sanatatii, -dnul Iurie Osoianu ,Vicedirector, Compania Naţională de Asigurări în Medicină,dna Iraida Sirbu , Vice Președinte al  r-ului Fălești, Părintele Mihail al sat.Horesti, D-na  Tamara Adașan- directorul Asociatiei Obștești HOMECARE.

Toți oamenii au fost foarte plăcut impresionati de munca pe care a fost făcuta și a echipamentelor și a materialelor de care pacientii vor beneficia de ingrijire in centru și la domiciliul lor. În același timp, beneficiarii sunt foarte recunoscători donatorilor pentru serviciile  oferite în comunitatea lor, care cu siguranță va crește calitatea vieții și speranța de viață a persoanelor social-vulnerabile ,vârstnice  din comuna Horesti si cele 5 sate aferente.