Prevention and Treatment of Diabetes in Moldova 2013-2015

La 14 Noiembrie 2013 a avut loc lansarea proiectului  „Prevenirea şi tratamentul diabetului  zaharat în Chişinau”, care în anul 2015 a fost extins în alte 5 raioane de la Sudul Moldovei, finanțat de Guvernul Republicii Cehe prin intermediul Agenției Cehe pentru Dezvoltare si Cooperare și realizat de Asociaţia Obştească HOMECARE în colaborare cu Caritas Republica Cehă.

Scopul major al acestui proiect este: îmbunătățirea calității vieții populației din Republica Moldova care suferă de diabet zaharat și reducerea ratei mortalității cauzate de complicațiile diabetului zaharat.

Obiectivele proiectului:

  • consolidarea capacităților profesionale a personalului medical din instituțiile medicale municipale în ceea ce privește diagnosticarea modernă, tratamentul și depistarea precoce a diabetului zaharat în rîndurile populației cu risc ridicat.
  • sporirea accesului populației din Chișinău la servicii calitative  în prevenirea și tratamentul diabetului zaharat secundar.

Asociația Obștească HOMECARE continuă realizarea proiectului: ,,Prevenirea și tratamentul diabetului zaharat în Chișinău” susținut de Guvernul Republicii Cehe prin intermediul Programului “Cooperare Cehă  și Dezvoltare” și în anii 2014-2015. Prin intermediul acestui proiect, asociația își continuă activitatea prin instruirea  medicilor de familie, asistenților medicali de familie, rudelor pacienților cu diabet și însuși pacienților cu diabet zahart dependenți de casă/pat.

În luna Ianurie 2014 s-a dat startul cursurilor de instruire organizate de AO.HOMECARE în parteneriat cu Direcția Sănătății a Consiliului Municipal Chișinău. Scopul instruirii este de a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu diabet zahart și de a reduce rata mortalității cauzate de complicațiile diabetului zahart. La instruire au participat cîte un reprezentant din cele 17 instituții medicale din mun. Chișinău si alți  2  reprezentanți din două  Centre de Sănătate din suburbia mun.Chișinău. Ulterior a fost extins proiectul în regiunea de Sud a Moldovei, în alte 5 raioane, unde au fost instruiți 364 asistente medicale de familie si 76 medici de familie din raioanele Cahul, Cimislia, Hincesti, Leova, Cantemir. Participanții au beneficiat de setul de materiale informaționale care a inclus: suportul de curs „Ce trebuie să cunoască pacientul cu diabet zahart“ pentru informare și formare a medicilor de familei și a asistenților medicali de familie, broșura de tip A „Ce trebuie să cunoască pacientul cu diabet zaharat“ și broșura de tip B „Înțelege Diabetul. Preia Controlul“. În timpul desfășurării cursului, participanții au beneficiat de practici în utilizarea  corectă a aparatului de determinare a nivelului de glicemie în sînge.  Cursul a avut un impact benefic pentru participanți care au acumulat noi abilități și practici în prevenirea și tratamentul diabetului zahart.

Deasemenea, în aceeași perioadă au avut loc cursuri demonstrative pentru pacienții cu diabet zahart dependenți de casă/pat.  Cursurile au fost oferite de către nursele Asociație Obștești HOMECARE.

O altă categorie instruită în domeniul „Ce trebuie să cunoască pacientul cu diabet zaharat“ a inclus membrii familiilor pacienților cu diabet zaharat. Participanții au fost informați despre  noile metode de diagnosticare și prevenire a acestei boli și despre modul sănătos de viață.

              E mai ușor sa previi îmbolnăvirea decît să tratezi boala!