March 2014

In cadrul proiectului ”Dezvoltarea serviciilor de ingrijire la domiciliu in partea de Nord a Republicii Moldova 2013-2015”, implementat de catre AO.HOMECARE in colaborare cu Caritas Republica Cehia cu suportul financiar al Republicii Cehe  prin programul”Cooperare Cehe de Dezvoltare” in luna Martie a fost desfasurat workshopul  cu genericul”Campania de colectare a fondurilor” La workshop au participat colaboratorii CMS ”REBECA”,CMS “SF.IULIANA” si voluntarii din ambele centre . Obiectivul  principal a acestui workshop a fost de a instrui  participantii in domeniul colectarii de fonduri si de a le ajuta in elaborarea planului pentru “campania de colectare de fonduri”.Participantii au invatat cum sa identifice potentialii donatori, cum sa stabileasca prioritatile nevoilor pentru aprobarea facuta de donator, cit si urmari profesionale si recunostinta fata de  donatori.

In luna Martie  2014 a avut loc cursul de instruire pentru  nurse ( categ.A) care a durat 10 zile, a fost desfășurat în mun.Bălți pe următoarele subiecte:

Subiectele predate  la cursul dat au fost:

  • Îngrijiri specifice la domiciliu.Afectiuni cardiovasculare;
  • Îngrijiri specifice la domiciliu. Afecțiunile aparatului locomotor;
  • Îngrijiri specifice la domiciliu. Accidentul cerebro- vascular;

La data  13 Martie 2014 a avut loc  trainingul pentru  10 reprezentantii APL-urilor  (cat.C) in cadrul proiectului :”Dezvoltarea serviciilor  de ingrijire la domiciliu in partea de Nord a Republicii Moldova 2013-2015, implementat de catre AO.Homecare in colaborare cu Caritas Republica Cehia cu suportul financiar al Republicii Cehe  prin programul “Cooperare Ceha de Dezvoltare”.  La cursul de instruire au participat 10 persoane reprezentanti APL si s-a desfasurat in mun.Balti. Participantii s-au aratat interesati de subiectul propus si au fost foarte activi pe toata perioada desfasurarii cursului de instruire. Temele predate  la aceste cursuri le v-a ajuta participantilor  sa promoveze  lobby si advocacy in comunitatile lor. Participantii au ramas adinc impresionati si multumiti de desfasurarea acestui curs, aceste multumiri le-au expus prin intermediul unui reportaj  video.

Conform planului de activitate in perioada 10-15  Martie a avut loc trainingul pentru 30 voluntari, in cadrul proiectului :”Dezvoltarea serviciilor  de ingrijire la domiciliu in partea de Nord a Republicii Moldova 2013-2015, implementat de catre AO.Homecare in colaborare cu Caritas Republica Cehia cu suportul financiar al Republicii Cehe  prin programul “Cooperare Ceha de Dezvoltare”

In cadrul proiectului ”Dezvoltarea serviciilor  de ingrijire la domiciliu in partea de Nord a Republicii Moldova 2013-2015, implementat de catre AO.Homecare in colaborare cu Caritas Republica Cehia cu suportul financiar al Republicii Cehe  prin programul “Cooperare Ceha de Dezvoltare” a fost desfasurat  in perioada 10-11-12-13-14-15 Martie  2014,  cursul de instruire pentru voluntari. Cursul de instruire  a avut loc in or.Edinet, str.Soseaua Bucovinei  35/4. Scopul trainingului  a fost de a forma o echipa puternica de voluntari care sa  fie gata sa se implice in acordarea serviciilor medico-sociale la domiciliu in comuntitatile lor. Echipa a fost devizata in 3 grupe a ( gr.I a fost instruita 3 zile, gr.II a fost instruita 3 zile, gr.III a fost instruita 4 zile) in total echipa a beneficiat de instruire in domeniul voluntariatului 10 zile.La aceasta instruire  au participat grupa I ( 1 zi, 2 zi,3 zi ) 30 persoane, grupa II – 1 zi 30 persoane, 2 zi- 31 persoane ,3 zi 31 persoane, grupa III – 1 zi 39 persoane,2 zi – 39 persoane , 3 zi – 39 persoane, 4 zi – 39 persoane. Formatorii au utilizat diferite metode interactive de instruire , cum ar fi joc de rol, discutii in grupuri mici , discutii care au dat rezultate bune. Pe parcursul  instruirii participantii au fost motivati ca sa practice voluntariatul in comunitatile lor, au fost promovate ideile , conceptul voluntariatului, s-au analizat diferite studii de caz in ingrijiri  medico-sociale la domiciliul identice situatiilor reale. La finele cursului de instruire  fiecare grup  au indeplinit chestionar de autoevaluare a cunostintelor  acumulate pe tot parcursul desfasurarii cursului.

La 26 martie 2014 a avut loc sedinta pentru discutii la nivel national cu directorii de ONG-uri si reprezentantii Ministerelor de Resort,in cadrul proiectului :”Dezvoltarea serviciilor de ingrijire la domiciliu in partea de Nord a Republicii Moldova 2013-2014’’implementat de catre AO.HOMECARE in colaborare cu Caritas Republica Cehia si finantat de catre programul “Cooperare Ceha de Dezvoltare”

La sedinta au fost prezenti 9 membri a  grupului de lucru, directori  ONG-urilor din domeniu   si  reprezentantii ministerelor de resort  care au prezentat raspunsurile  la propunerile inaintate de AO HC din partea  ONG din retiaua nationala de ingrijiri la domiciliu.

Fiecare  invitat si-a expus parerea referitor la dificultatile   cu care se confrunta, referitor la succesele obtinute in activitate si referitor la performante. Important a fost faptul ca au fost invitati directori a ONG-urilor nou inregistrate, care cu mare interes au ascultat si foarte activ s-au implicat in discutii. La eveniment au fost  invitati  jurnalisti de la Radio Moldova, rubrica ”Pastila de sanatate”. Toate propunerile   din partea reprezentantiilor ONG-urilor din domeniu au fost inregistrate, apoi vor fi  trimise in forma de adresare catre ministerele de resort pentru a fi analizate. Scopul aceste sedinte a fost atins.