Contactează-ne: +373 22 920 320
Donate

CentruREBECABălți

O abordare inovatoare în îngrijirea medico-socială la Bălți

Centrul Medico-Social REBECA din Bălți a fost creat la 18 septembrie 2013 de către Asociația Homecare  în cadrul unui proiect realizat  în parteneriat cu Caritas Cehia, primăria municipiului Bălți, cu suportul financiar al Agenției Cehe pentru dezvoltare. Centrul REBECA a fost printre primele centre medico-sociale dintr-un șir de 12 create de Homecare.

Centrul oferă servicii de îngrijire la domiciliu pentru persoane cu dizabilități și vârstnici. Acestea sunt accesibile la sediul din strada Decebal sau direct la domiciliile beneficiarilor, în funcție de nevoile acestora. Beneficiarii eligibili sunt înregistrați la direcția de asistență socială, iar serviciile medicale și de reabilitare sunt furnizate conform prescrierilor medicului de familie.

 Centrul se adresează unui spectru larg de necesități, incluzând persoane cu boli cronice sau incurabile, invalizi din orice grupă, pensionari și persoane singuratice care necesită îngrijire la pat. Serviciile de îngrijire  sunt acordate celor afectați de accidente cerebrale sau condiții precum osteoporoza sau osteohondroza, pe baza strictă a recomandărilor medicului de familie. Centrul este echipat pentru a oferi  servicii esențiale pentru îmbunătățirea calității vieții beneficiarilor.

Centrul Medico-Social REBECA oferă și o gamă largă de servicii sociale, incluzând facilități de igienizare, destinate persoanelor cu dizabilități și vârstnicilor vulnerabili. Beneficiarii pot folosi facilitățile pentru a face duș și a-și spăla hainele, menținând astfel igiena personală și confortul. Centrul oferă, de asemenea, suport în alimentație, prepararea mâncării la domiciliu, efectuarea cumpărăturilor, gestionarea bugetului, suport în utilizarea toaletei, comunicare, asistență psihologică, citirea cărților, însoțirea la diferite instituții și evenimente, precum și acordarea de echipament medical. Accesul la aceste servicii necesită o evaluare socială efectuată de asistentul social al centrului. Pentru înregistrare, este nevoie de recomandările medicului de familie.

În 2023, Centrul Medico-Social REBECA a acordat asistență de îngrijire medico-socială pentru  701 beneficiari. Programul de lucru este împărțit în două segmente: serviciile la sediu sunt oferite în prima parte a zilei, iar vizitele la domiciliu în cea de-a doua parte. Echipa de îngrijire, limitată la două persoane(asistenta medicala si asistenta socială)  poate efectua până la trei vizite pe zi, fiecare, asigurând îngrijirea necesară până la finalizarea tratamentului prescris de medicul de familie. Centrul dispune de tehnologie mobilă de recuperare, oferind aproximativ 75% din serviciile disponibile la sediu direct la domiciliul pacienților. Un aspect remarcabil al organizării centrului este că fiecare asistent medical gestionează un grup de maxim opt persoane pe o durată de trei luni, după care grupurile sunt reconfigurate și tratamentul este ajustat conform necesităților medicale.

Elena Adașan, directorul centrului, subliniază importanța serviciilor la domiciliu, care presupune și administrarea tratamentelor fizioterapeutice. În timpul pandemiei de Covid 19, echipa centrului a răspuns apelurilor de ajutor, fără a înregistra cazuri de infectare printre personal, datorită echipamentelor adecvate și profesionalismului de excepție.

Telemedicina (consultatiile la distanță), un serviciu care a câștigat popularitate în timpul pandemiei și care este prestat de angajații centrului la domiciliu, permite pacienților să fie consultați de medici specialiști cu înaltă calificare profesională, parte a unei rețele dezvoltate de Homecare. Consultațiile se desfășoară prin intermediul apelurilor la distanță, în prezența asistenților medicali, care supraveghează prescrierea și urmărirea tratamentului.

Centrul are un număr de  35 de voluntari, studenți ai colegiului de medicină din Bălți. Aportul lor este inestimabilă atât pentru personalul centrului, cât și pentru pacienți. Acești voluntari sunt angrenați în toate proiectele centrului, inclusiv în cluburile inter-generaționale, unde echipa centrului a obținut locul I într-un concurs național care a implicat toate cele 22 de centre administrate de Asociația Obștească Homecare.

Distribuie acest articol:

Facebook   Twitter    
Uncategorized @ro 20 martie 2024